TĚŠÍN ( TESCHEN ) /1846-1919/
Stavbu arcivévodského zámeckého pivovaru zadal arcivévoda Karl Ludwig Habsburský. Následně, po otevření pivovaru v roce 1846, dohlížel na jeho provoz arcivévoda Albrecht Friedrich Habsburský. Název „hradní“ se pivovaru vžil, protože byl postaven na Hradním vrchu, v blízkosti hradu Habsburků. V té době měl Těšín již bohatou pivovarnickou tradici spojenou s městským pivovarem, který existoval po šest století a vyráběl pivo v malém množství. Kolem roku 1840 byla na severním svahu hradního kopce zahájena výstavba moderního pivovaru, který měl jako první v této části Evropy vařit a stáčet pivo v průmyslovém měřítku, později známý jako Pilsner získávající od poloviny 19. století na popularitě. Stavba pivovaru byla dokončena v roce 1846 a ihned byla zahájena výroba, která pokračuje dodnes, čímž se Arcivévodský zámecký pivovar Těšín stal nejdéle nepřetržitě fungujícím pivovarem v zemi.
Pivo si rychle získalo oblibu nejen v celém knížectví, ale i v celé habsburské monarchii a pivo z Těšína si mohli objednat i v samotné Vídni. Tento úspěch podnítil habsburskou rodinu k otevření dalšího pivovaru, tentokrát v Žyvci. První sládci mladšího žyvieckého pivovaru pocházeli z Těšína.
Výstavba zámeckého pivovaru podle projektu rakouského architekta Josepha Kornhäusela s nejmodernějším technickým vybavením byla největší průmyslovou investicí 19. století v oblasti Těšína. Nový zámecký pivovar byl až do první světové války největším a nejhonosnějším pivovarským závodem na území arcivévodského panství Slezsko-Galicie.
Úsilí o zajištění nejvyšší kvality piva pokračovalo i během jeho výstavby. Bylo zadáno nejméně několik zjišťovacích výprav do známých a moderních pivovarských podniků, aby se sledovalo používané zařízení a technologie výroby. V jedné zprávě o zpravodajské výpravě z konce prosince 1845 se uvádí, že „nově objevený Bollingerův chladicí přístroj nebyl dosud nikde používán“. To však nebránilo vedení arcivévodských statků, aby nejnovější vynález zakoupilo a instalovalo ve vznikajícím pivovaru. Pivovar instaloval dvojité chladicí zařízení. Vše směřovalo k výrobě vynikajícího piva, které by pomohlo zvýšit prodej, ale také snížit poptávku po vodce. Velká pozornost byla proto věnována výběru nejlepších produktů pro výrobu zlatavého moku. Voda se získávala z řeky Olzy, ječmen se dovážel z Moravy a chmel z Čech. Arcivévodský zámecký pivovar Cieszyn dodnes používá k tradičnímu vaření piva historické stroje z přelomu století.
V roce 1919, kdy připadla část Těšína Polsku, byl přejmenován na Browar Zamkowy i Zakłady Przemysłowe S.A. Během druhé světové války nebyl pivovar zlikvidován a nepřerušil výrobu. Po roce 1945 byl začleněn do společnosti Bielskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze a poté do společnosti Zakłady Piwowarskie v Żywci. Na začátku 90. let 20. století byl pivovar Cieszyn privatizován a spolu s pivovarem Żywiec jej koupil nizozemský koncern Heineken. V roce 2015 se Zámecký pivovar stal se samostatnou obchodní jednotkou. Zůstal součástí kapitálové skupiny Żywiec, ale měl vlastní nezávislou strukturu a vizuální identitu pod názvem Browar Zamkowy Cieszyn. Pivovar je stále činný.
- chronologie názvů pivovaru
Browar "Zamkowy / Arcyksiążęcy"
Erzherzogliche Brauerei Schloßbräuhaus Teschen
Erzherzogliche Brauereiverwtitleung in Teschen, Inh.Erzherzog Friedrich
Browar Zamkowy i Zakłady Przemysłowe S.A.
Schloßbrauerei Teschen
Browar Zamkowy Cieszyn